onsdag 23 september 2009

Svar på: Möte med andra aktörer.

För min del så vill jag se naturen i sitt element, vilt och vackert. Visst är det bra med minskade risker och leder som är röjda. Det är en typ av riskbedömning man får göra som ledare.
Om nu alla leder och dylikt skulle vara så, det kommer fortfarande finnas dom som vill gå i tuff terräng.
Trampa snett och bryta ett ben kan man göra när man går till ica.
Skillnaden är att räddningsarbetet är inte lika avancerat.
Skulle jag leda en grupp var av en gruppmedlem skulle bryta ett ben. Jag skulle först se till att personen ligger bekvämt och att alla håller sig lugna och försöker framför allt att se till så den skadade är i det lugn man nu kan vara. Sedan göra mitt bästa för att spjäla benet. eventuellt bygga en bår om möjligheten finns för att flytta den skadade till en mer lätt tillgänglig plats medans räddningsteamet är på väg till vårat håll. Se till så någon lugn person i gruppen har kontakt med räddningen medan jag leder gruppen och den skadade på båren till en lämplig plats! Finns inte möjligheten att flytta den skadade utan räddningsteamets hjälp så bedömer jag skadan och spjälar benet. Lägger den skadade så bekvämt som möjligt och pratar med den skadade för att denne ska behålla lugnet.

I kajakist frågan så tror jag att det sunda förnuftet som kajakist får gälla. Jag skulle inte ge mig ut i förhoppningen att han ser mig eller jag hinner nog!
Det amerikanska uttrycket kommer bra till pass här: Better safe then sorry...
Ganska enkelt men ändå betydelsefullt.
Mitt jobb som guide är att i första hand se till att allting funkar i bästa möjliga säkerhetsmån med en riskbedömning och bedömning om den grupp jag leder verkligen kan klara av kajak turen eller vandringen och vilken terräng man ska gå i och dylikt!

Så jag tänker kortfattat: Better safe then sorry.
Är olyckan framme så utgår man från vad man kan och inte kan göra i det läget, framför allt hålla ihop gruppen och bevara deras lugn!

tisdag 22 september 2009

Havs kajak

Som ni nog förstått efter våran segel tur så är jag en riktig landkrabba.
Det som förvånade mig va att jag tycke att vara ute med en kajak va helt otroligt underbart.
Jag kommer göra om det med glädje, det va den häftigaste upplevelsen jag någonsin haft på vatten.
När man glider fram över vattnet och vågen kommer bakifrån och skjuter på så farten dubbla på 1 sekund va det roligaste jag varit med om, man surfar verkligen fram med kajaken.
Helt otrolig känsla att känna vilken kraft vattnet har, min respekt för vattnet är mycket större nu och jag uppskattar det mycket mer.

Vi fick även prova att välta med kajakerna och lära oss lite olika saker som sido förflyttning och att hjälpa varann upp i kajaken igen efter vi farit i plurret.
Ska då poängtera att jag gjorde inte det frivilligt, jag gjorde en miss och for i vattnet.

Jag tänker då fortfarande inte bada frivilligt utomhus men ge mig en riktig kajak så är jag med innan du frågat!!

Jag rekommenderar er alla att prova det och tänk på att ta med en kunnig person med er.
Säkerheten är det viktigaste!!
Använd ALLTID flytväst.
Kunskap är den bästa säkerheten man kan ha med sig och den väger inget att ta med sig...

Allemansrätten!

För mig är allemansrätten ett privilegium!
I stora drag tycker jag att den går ut på att man ska använda sitt sunda förnuft ute i naturen.
Som i vardagliga livet, man stör ju inte sin granne lika gärna som man inte stör djuren i naturen och inte heller förstör för dom.
Det finns regler att följa men dom är dock inget måste att kunna anser jag bara man följer den enkla regeln att inte störa och förstöra!
Som fiskare är jag i kontakt väldigt mycket med allemansrätten och har aldrig "lånat" en brygga eller gått över någons tomt utan ägarens tillåtelse. Det hör till god sed att fråga anser jag.
Dom gånger jag är ute och fiskar så vill jag oftast komma undan från vardagen för att koppla av så då har man sälla kontakt med någon överhuvudtaget vilket jag strävar efter dom gångerna.

Man ska även ha i åtanke att är man till exempel ute och tältar så ta reda på vilka bestämmelser som gäller för dina aktiviteter. All information finns lätttillgängligt både hos turistbyråer och på internet.

Allemansrätten är en kultur vi har som verkligen är värd att bevara då den gäller alla människor såväl svenskar och turister. Vi ska vara stolta att vi har en sån fin natur med många olika djur arter och växter.
Bestämmelser som rör växter är väldigt bra att lära sig då vissa växter är fridlysta och om man rör sig igenom ett naturreservat/ nationalpark. Överträdelser mot dessa regler som finns är straffbara och det är upp till var och en att ta reda på vad som får och inte får göras.
Ofta finns det information på särskilda övernattningsplatser och dylikt om vilka bestämelser som gäller just för denna platsen!

Så använd ert sunda förnuft och respektera naturen.
Våra barn kommer också vilja uppleva den på det sättet vi gör.

måndag 14 september 2009

2:a Resan

Toppen på Mjältön!

Våran andra resa skulle vi prova på och lära oss grunderna i segling!
Vi utgår från Näske som på våran första resa!
Sjö sjukan lyste inte med sin frånvaro denna gången men i vilket fall surade jag lite inombord för att fiske grejerna jag hade beställt inte hade kommit så fisket uteblev!
Va kanske tur det oxå, båten lutar och man mår skit rent ut sagt! Skulle nog inte kunnat koncentrerat mig på fisket iaf!
Vi fick lära oss att "kryssa" och allt där till, vilket var riktigt intressant.
Jag kan förstå tjusningen med att segla men för mig som är en inbiten landkrabba så föredrar jag nog å de bestämdaste att hålla mig på land!
Väl framme så glider vi in i en stilla lagun på Mjältön och då svär jag tyst för mig själv... Skulle tagit med lilla fiske spöt iaf...
Helt underbart ställe att fiska Öring!
På kvällen ser man hur öringen hoppar och jag allt ätbart som finns!
Som fiskar kan jag inte hjälpa att ge mig själv lite bannor för att man lämnade spöt hemma!
Jag kommer tillbaka, då kommer jag ha fiskespöt med mig så då får minsann öringarna se upp. Utan segel båt! Tar en kajak eller kanadensare från fastlandet ist! då har man bara några hundra meter till mjältön!
Då blir det en hel helg med fiske och tältning!

Slutligen måste jag ge en stor eloge till dom vänliga människor som håller i vården och dylikt på ön!
Det finns bastu, otroligt välvårdade toaletter, soptunnor, fina eldstäder och rejäla bryggor!
Helt otroligt! Kan bara tacka ödmjukaste för att man får tillgång till att nyttja det!




Vår första resa!

Naturguide 09/10 Hampnäs Folkhögskola



Våran första resa blev redan andra dagen i skolan!
Vi satte oss hela gänget på våran lärare och mentor´s segelbåt.
En underbar dag med stilla vatten och lätt dimma!
Konstigt nog höll sig sjö sjukan borta denna dag vilket var helt okej för min del!
Väl framme så knallade vi upp mot toppen och landade vi en liten tjärn uppe på berget!
Min första tanke som vanligt var: *suck* varför tog jag inte med fiskespöt!
Efter en pratstund med några tyska turister som var där på vandring så begav ett par av oss iväg för att få se Helveteskapet som många känner igen från Ronja Rövardotter!
Det va en liten nostalgi tripp när man växt upp med den filmen!
Som tur va hade jag iaf inte glömt min kamera så det finns ett par bilder från denna utflykten!
Efter vi kom tillbaka till segelbåten tog vi en lunchrast och satt och bekantade oss med varann och sedan for vi hem igen på lika lugn sjö som innan. Landskapet visade sig bättre nu när dimman har lagt sig!
Helt otroligt vackert landskap!